referenciák

A legkülönbözőbb elektronikus készülékeket és berendezéseket használunk az élet szinte minden területén. A számítógépek a hírközlő rendszerek az egyre érzékenyebb elektronikai berendezések széles körűen elterjedtek és behálózzák az egész világot.

Működésüknek ma már ki van szolgáltatva a gazdaság szinte minden ága, minden szereplője. Ugyancsak veszélyeztettek a háztartások is, hiszen nincsen olyan lakás ahol ne lenne valamilyen elektromos berendezés. A legkorszerűbb rendszerek igen bonyolultak és a TÚLFESZÜLTSÉGEKKEL szemben igen érzékenyek.

A túlfeszültség védelem feladata, hogy a közvetlen a közeli vagy a távoli villámcsapás illetve a kapcsolási folyamatok által a különböző villamos hálózatokban galvanikus, induktív vagy kapacitív csatolás révén megjelenő túlfeszültséget olyan szintre korlátozza amely már nem okoz meghibásodást téves működést.

Az ilyen zavarok kiküszöbölésére a külső hagyományos villámvédelem önmagában nem alkalmas , ezt egy komplex az egész épületre kiterjedő, egymásra épülő védelmi rendszerrel lehet megvalósítani.

A túl feszültségek berendezések villamos be-, illetve kimenetein jelenhetnek meg.

Különösen veszélyeztetettek az olyan berendezések amelyeknek többféle villamos csatlakozási pontja van :pl. telefonhálózatok, számítógépes hálózatok, központi Tv antenna rendszer, faxok, riasztó rendszerek, kaputelefonok, stb.